Legalizacija Forex-a ?

|


Dana 17. prosinca 2009. Vlada Republike Hrvatske je donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju ("Narodne novine", br. 153/2009) kojom se, između ostalog, od 1. siječnja 2010. stavlja van snage članak 42. stavak 6. Zakona.
U skladu s time, od tog datuma rezidenti mogu slobodno obavljati kupoprodaju deviza u inozemstvu kod nerezidenata koji u skladu s propisima određene zemlje mogu obavljati takve poslove.

Nadalje, rezidentima i dalje nije dopušteno otvarati račune u inozemstvu osim za namjene koje je propisala Hrvatska narodna banka svojom Odlukom o uvjetima za izdavanje odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu ("Narodne novine", br. 111/03, 189/04 i 124/06 - u nastavku teksta Odluka). Navedena restrikcija ostaje na snazi do 1. siječnja 2011. godine, a što je utvrđeno člankom 4. Uredbe.

Budući da Odluka ne predviđa izdavanje odobrenja za otvaranje računa u inozemstvu radi kupoprodaje deviza u inozemstvu, rezidenti ne smiju otvoriti račun u inozemstvu za tu namjenu.
Međutim, rezident može putem domaće banke obavljati kupoprodaje deviza u inozemstvu uplatom sredstva izravno na račun nerezidenta koji obavlja takve poslove u inozemstvu. Navedene doznake mogu se izvršavati bez ograničenja u iznosubez prethodnog odobrenja Hrvatske narodne banke, ali uz predočenje dokumenta koji dokazuje osnovu plaćanja te koji može potvrditi da dotični posao nije fiktivan ili simuliran (npr. zaključnica o kupoprodaji s naznačenim datumom valute izvršenja).

mr. sc. Marcela Kir

direktorica Direkcije
Ako je netko vlada ovim pravnim besmislicama neka neka mi pošalje tumačenje ovog dokumenta.

Predmetna odluka dostupna je putem sljedećeg linka.
Odluka o uvjetima za izdavanje odobrenja za otvaranje deviznog računa u Inozemstvu

Hrvatska narodna banka izdaje odobrenje za otvaranje deviznog računa u inozemstvu u sljedećim slučajevima:

III. 3) Za polaganje garantnog depozita ako strani partner to uvjetuje ili propis
određene zemlje na to obvezuje, uz podnošenje preslike jednog od sljedećih
dokaza: ugovora, zahtjeva stranog partnera, prijevoda propisa strane zemlje
ili uvjeta iz raspisane licitacije.

Sredstva s računa garantnog depozita mogu se koristiti za ulaganja u
vrijednosne papire i druge oblike financijske imovine ako se tom
financijskom imovinom ostvaruje garantna svrha depozita i ako ostali propisi
dopuštaju rezidentima takva ulaganja.

 

©2009 Market Cycle Template by TNB