Analiza para EUR USD (Wychoff )

|


Analiza para EUR USD TF:1h, dana 24.02.2010.

Tržište je počelo pokazivati znakove snage odnosno da interes za niže cijene polako odlazi te da polako nastupa faza akumulacije. Prvo što možemo vidjeti je ukoliko napravimo cijenovni kanal prema dole, je da se put prema dole skraćuje te da tržište polako ide prema samom kutu odakle se očekuje da će probiti prema gore. Ono što je također znakovito na grafu je da više nema konkretnog trenda iako je dugoročni trend na dole tržište kao da je promjenilo ponašanje što bi nas trebalo staviti u oprezniji stav prema tržištu. Ovdje bi istaknuo neke linije na koje bi trebalo dati pozornost u budučem trgovanju.

1. Tržište naglo pada s povečanim volumenom te ne uspijeva probiti prijašnje dno. Nakon toga se vraća da bi iz dugog pokušaja uspio isto i probiti te zatvoriti. Ono što nas ovdje najviše interesira je da se volumen povečao na putu prema dole – kupci su počeli dolaziti na tržište.
2. Nakon što je tržište uspijelo zatvoriti na novom low, cijena je odbijena ali opet s povečanim volumenom što nam opet govori da su kupci ušli da bi vratili cijenu iznad linije 1. Ovdje povlačimo trend liniju na dole te imamo mogučnost vidjeti da tržište ne pada skroz do kanala nego da se skračuje taj put.
3. i 4. Najveći volumen na grafu dok tržište pada dole te dolazi do trend linije na dole odnosno u fazu preprodanoosti. Sav taj volumen nije prodaja jer u tom slučaju tržište se još dugo ne bi zaustavilo na putu na dole. Linija 3 se i danas pokazala kao izuzetno korisna jer je tržište nakon uspješih nekoliko testova na 15 min TF dalo signal za višlje cijene.
5. Jučerašnje testiranje sa skraćenim putem prema dole na liniji 3 – ali opet s povečanim volumenom. Svaki put kada vidimo da tržište pada s ovečanim volumenom treba se pitati ako je sve to prodaja zašto tržište staje?.
6. Kroz tri dana 18-og, 22-og te 23.2 se pokazalo da je linija šest izuzetni otpor i biti će potrebna ozbiljnija snaga da tržište prođe te zatvori iznad iste. Jučer je lijepo krenulo da isto i napravi ali jednostavno nije bilo snage da se tržište održi na tim razinama te nakon uspješnog testa na 15 min TF je naglo krenulo prema dole.

Ono što dalje očekujem je da će tržište još jedno vrijeme dolaziti do navedenih linija ali bilo bi savršeno kada bi svaki put kada dođe na razine linija dva, tri i četri da bude odbijeno te da s manjim volumenom napada iste. Tada bi sa sigurnošću mogao reći da je kraj trenda prema dole te da možemo očekivati da trend prema gore krene.

Ovo je samo mali dio onoga što nam ovaj graf može reći. Moj naglasak je na volumenu u odnosu na cijenu na određenim linijama za koje smatram da bi nam se u budučnosti mogle pokazati izuzetno korisnim.

By Siniša

 

©2009 Market Cycle Template by TNB