Struktura tržišta By Siniša

|

Oni koji me znaju osobno i ili  prate ovaj blog od njegovog nastanka znaju da iza njegovog nastanka uglavnom stoji samo jedan autor. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti.

 Danas objavljujem integralnu (back looking) analizu, prepoznatljivog rukopisa kolege Siniše,
 još jednom vas pozivam da se i vi sa svojim prilozima pridružite nastanku novih sadržaja. 

Forward looking analize imaju prednost.

U budućnosti planiram  implementirati sustav ocjenjivanja priloga odnosno autora te njihovog sortiranja ovisno o dobivenim ocjenama.
    

Na ovom primjeru se može vidjeti struktura tržišta te kako tržište ima logiku po kojoj se kreče. Ono što večina govori da tržište nema pravila odnosno da je Random na ovom primjeru se može vidjeti da nije te da postoje točna pravila kretanja. U primjeru je uzet graf EUR USD 1 h. Možemo uzeti bilo koji graf na bilo kojem vremenu i napraviti ovakvu strukturu te naći najbolje pozicije za ulaz u tržište kao i za izlaz iz tržišta sa najmanjim rizikom.
Ono što uvijek tražimo na grafu to je da nam tržište potvrdi da stvarno želi nešto napraviti.

1. Two bar reversal – ono što je specifično na ovom mjestu je sljedeće. Imamo prethodno dno nakon kojega je cijena otišla gore te se na prošloj potpri sad ukazao otpor. Cijena naglo pada – vjerovatno na vijestima te se odmah vrača nazad te nakon uspješnog testa na malom volumenu nastavlja naglo gore. Ovaj manevar je napravljen iz dva razloga. 1 svi oni koji su rano primjetili da tržište ide gore te su u long modu da ih se izbaci te pod 2 da se testira da li je stvarno tako jaki suport na tim razinama da cijena može slobodno nastaviti prema gore.

2. Tržište napraduje prema gore ali kanal se sužava te istovremeno voluen pada. Možemo očekivati da če uskoro nastupiti kraj pokreta prema gore.

3. Shakeout – na baru 1 smo imali okret kroz dvije sviječe – ovdje imamo istu stvar ali kroz jednu sviječu – neznajuči što nas dalje čeka moramo biti strpljivi jer u sljedeče 3 do 4 sviječe će nam tržište reći svoje stvarne planove.

4. Uptrust – tržište pokušava otiči gore ali sviječa završava u pola ili bliže dole – znači da su prodavači jako krenuli jer da su kupci još uvijek u kontroli sviječa bi zatvorila gore.

5. Test – tržište je izgubilo momentum te je spremno ići dole. Ako propustite ovaj ulaz sljedeći je na prvom pullback-u kada tržište bez volumena pokušava doći do linije otpora.

6. Sa velikim volumenom tržište prolazi ispod support linije ali zatvara iznad iste. Za sve one koji misle da če tržište na staviti iće dole te ulaze na ovom mjestu u sell poziciju čeka ih vrlo neugodno iznenađenje. Support pozicije 1 je i dalje vrlo aktivan te ga tržište poštuje što nam govori zaključna cijena te je tržište spremno za višlje cijene.
7. Tržište se opet našlo na istoj razini gdje su zadnji put prodavači preuzeli kontrolu te se događa top reversal – kroz dvije sviječe i tržište opet pada

8. Mjesto od dakle je tržište naglo palo poslje točke 7 kupci su uspijeli vratiti cijenu samo da se istestira da li su prodavaći još uvijek u kontroli.

9. Linija 9 če nam poslje biti puno važnija pa čemo ju ostaviti za kasnije.

10. Prolazimo kroz liniju 1 i liniju 6 da bi cijena opet zatvorila iznad linije potpore što nam govori da i dalje kupci imaju snagu na tržištu te lagano dolaze do linija 2, 5 i 7.

11. Na istom mjestu tržište se okreče uspjevajuči ovaj put za razliku od broja 7 preći preko linije otpora ali i dalje ne uspjevaju zatvori iznad iste. Najvažnije je ovdje gledati sljedeće – svaki puta kada tržište padne na liniju potpore naglo se penje gore dok svaki puta kad tržište dođe na liniju otpora pokušava ostati što duže gore – kada tržište nekoliko puta dođe do linije i pokušava ostati što više u tom sektoru na taj način nam tržište govori da se vjerovatno događa akumulacija zarobljenih trejdera koji jedva čekaju da izađu iz pozicije na 0.

12. Tržište pada međutim ovaj put nalazi potporu na liniji 9. te sami pad do broja 12 nije bio rapidan več zuzetno blag u odnosu na sve do sada. Ovo je prvi put da tržište uspijeva zadržati prošle dobitke te potjerati cijenu dalje gore.

13. Lagano se penjuči te otkupljujuči sve one koji su zarobljeni te spremni na izlazak iz pozicije tržište apsorbira sve prodavače te cijena uspijeva zatvoriti prvi put iznad linije otpora. Nakon toga slijedi snažan rast prema gore. Ono što dalje treba očekivati je da tržište naiđe na otpor te da padne do suporta koji se sad nalazi iznad linije 13, 11, 7, 5 i 2.

By Siniša

 

©2009 Market Cycle Template by TNB